8 Mart 2009

Yağ Parası,Mum Parası ve En Önemlisi Sizlerin Duası



Yine bir kandil günü ve gecesi yaşayacağız,her kandil gecesi bir birinden değerlidir ama,fakire göre en önemli olan bir gece, bu gece.
Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgilinin bu aleme geliş,veladet,doğuş gecesi, aşıkların yılbaşısı bu gece, hak teala öyle buyurmadımı ''sen olmasaydın alemleri yaratmazdım diye'' onun yüzü suyu hürmetine yaratılmadıkmı,yaratılmışla kalmadık torpilli olarak ümmetinden yazılmadıkmı,ya işte bundan daha iyi torpilmi olur yoksa ödülmü.
Layıkmıyım ümmeti olmaya,kapısında kıtmiri olmaya talip olduğum halde, o kutlu ashaba bakınca hiçte layık olmadığımı çok net anlıyorum.
Gaflette olmamdan dolayı,cahil insan cesaretli olur sözüne uygun olarak hiç bir şeyden korkmadığım halde, tek bir korkum ve üzüntüm var, yarın bir gün huzuru mahşerde o güzeller güzeline işte senin ümmetinden olan bu kişi diye takdim edildiğimde o güzeller güzelinin o gül yüzünü kızartacağım ve o güzeller güzelini mahcup ederek haya ettireceğim için her gün binlerce kez göz yaşlarımı kah içime akıtarak kah dışıma akıtarak boğularak ölüyorum.
Tek isteğim dostlarımda şu nefsine hakim olamayan,nefsinin pençesinde oyuncak olmuş gafile dua etmeleri olur, sırati müstakimde sabit kadem eylemem için.

Dualarınızı eksik etmeyeceğinizi umarak hadi biraz eskilere gidelim.

İlk önce en fazla üç kişiden oluşan bir ekip kurmak,daha fazla kişi olursa, ortak sayısının artacağından kar oranı büyük ölçüde çok düşük olur,en ideali üç kişidir,daha sonra ufak bir boy teneke kutu bulmak ve bu teneke kutunun bir çok yerinden delikler açmak ve en önemlisi bir gecelikte olsa bu kuracağımız ortaklık şirketi için sermaye temini,ne sermayesimi ? ekipman alacağız ya onun sermayesi,öyle hayali bir ortaklık değil bu ortaklık, sermaye olacak,ekipman olmazsa olmaz,duyguları sömürmek için slogan ve çok iyi bir pazar araştırması.

Astarları gazoz kapağı koymaktan delinmiş ceplerimize o minicik ellerimizi daldırarak kıyıda köşede kalmış bir kaç kuruşu toplayarak,bir mum ve bir kutu kibrit almak,bir muma bir kutu kibrit çok değilmi ? değil efendim bazen rüzgarın esmesinden,bazende ters insanların hiddetinden kaçarkem mum sönüyor, onun için kibritin kutu olması iyi olur.

Geçmişteki ortaklıklarımızdaki deneyimler ve yeni pazar araştırmaları sonucu ile elde ettiğimiz yağlı kapılar bilgileri doğrultusunda, güzergah planları yapmak ve belirlemek.

Slogan işi kolay,bizden evvel bu yollardan geçmişlerden kopyaladığımız ve çok etkili bir slogan olan ''Yağ parası, mum parası, Akşam oldu kandil parası'' dillerimizde ve zihnimizde sözleri ve müzikal makamı hazır durumda.

Hazırmıyız hazırız ne bekliyoruz ? bir ses bir ışık
Ne sesi,ne ışığı ? Allahu Ekber,Allahu Ekber diye kainataki her canlı duysun diye ezanı Muhammedi'yi okuyan müezinin sesi ve belli günlerde yanan minarelerin ziyneti olan kandillerin o nur ışığı.

Ses duyduk,ışığı gördük,evde yemeğimizi yedik,ailemizle kandilleştik küçük olduğumuz için el öpmüşüzdür muhtemelen hiç para verilmediği halde bu el öpmeye karşılık,hadi bakalım icraat başlasın,ilk evden çıkan diğer ortaklarının evlerinin önünde ıslık çalarak onlarında bir an evvel gelmelerini ve iş başı yaparak işe başlamaları için bülbül gibi şakır.

Ekip tamam mum yandı icraat başladı,daha evvel belirlediğimiz güzerkahdaki yağlı kapılar merdiven otomatiğine basılmadan aydınlık olmasın,karanlık olsunda daha mistik ve hoş bir ortam olsun diye tek,tek çalınarak ''Yağ parası, mum parası, Akşam oldu kandil parası'' hep bir andan söylenerek ev sahibine duygusal baskı yapılır,ev sahibini vicdanının derinliklerine inilerek manevi bir titreşim bırakılır,ne kadar çok etki o kadar çok kandil parası demektir,bazen bu para hırsı insanı o kadar etkilerki daha çok kazanılsın diye uluslar arası takınılmaya başlanır (uluslar arası dediğim,başka mahalleler,globelleşmenin ilk adımlarını o zaman attık belkide) tabi belli bir vakitte eve dönülür ha en önemli şeyi unuttum o mum ışığı son demlerini yaşarken o loş ışığın eşliğinde toplan paralar sayırlır,adilce ve kardeşce bölüşülürdü o zamanlar bilmezdik zimmete para geçirmeyi.


Tüm İslam Aleminin ve Gönül Dostlarımın
Alemlere Rahmet Olarak Gönderilen
Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesselam Efendimizin
Dünyaya Gelişi Gecesi Olan VELADET KANDİLİ mübarek olsun.


''Melekler yüreğinizden öpsün''

4 yorum:

Hayırlı kandiller diliyorm Serdar Bey.Bu güzel yazınızı hemen çıkmam gerektiğinden sonraya bırakıyorum çünkü yazılarınız aceleyE gelmeyecek kadar değerli eh malum bana da bir şeyler hatırlattığından biraz zaman ayırmak gerekiyor...
Hayırlı dualarınızda beni de unutmamız dileklerimle...
saygılar...sevgiler...
n.b.

Merhaba,

Mevlid kandiliniz mübarek olsun. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Karşılıklı dua edelim inşaallah...

selamün aleyküm,

bizim oralarda hic görmedigim bir olay kandil günü kurulan ekiple kapi kapi dolasmak..okuyunca imrenmedim dersem yalan olur;)

simdilerde varmi acaba bu gelenek sizin oralarda?

bizim evde helva piserdi komsulara dagitmak icin simdilerde ben bu adeti devam ettirmeye calisiyorum.

allahim daha nice kandillere kavusmayi ve hakkiyla yad edebilmeyi bize,sevdiklerimize ve islam alemine nasip etsin insallah...

Allaha emanet olun...

SILA

Nurgül Hanım
Süleyman Bey
Sıla Hanım
Dualarınız ve iyi dilekleriniz için Allah Cc razı olsun.

Sıla Hanım
'simdilerde varmi acaba bu gelenek sizin oralarda?'

Maalesef kalmadı kapı,kapı dolaşarak kandil parası toplama geleneği,helva geleneğimiz devam etmekte,bu geleneğinde ne kadar süreceği şüpheli bir durum,öyle bir hale geldikki,insanlar komşularını tanımıyorlarki gelenekler sürsün,her şeyin yapay olanı yaşandığı gibi komşuluklarda yapaylaştı,bırakın komşulukları insanlar kendilerine yabancı,bir bencilikdir almış başını gidiyor,aile dediğimiz en kutsal müesese bile aile fertlerinin menfeatlari doğrultusunda devam ediyor,mumun sıcaklığı artık mutlu etmiyor insanları.

Yorum Gönder